Zebraliśmy kilka istotnych informacji o obowiązujących zasadach bezpieczeństwa w alpejskich ośrodkach narciarskich w nadchodzącym sezonie zimowym 20 / 21. Kolejki górskie oraz wyciągi zazwyczaj podlegają tym samym regulacjom co środki transportu. Na tę chwilę część ośrodków już działa (głównie lodowce), a pozostałe planują otworzyć się w terminie.
Większość zasad będzie miała zastosowanie we wszystkich ośrodkach. Dokładne wytyczne będzie można sprawdzać już przed samym sezonem na docelowych stronach regionów.
WYCIĄGI NARCIARSKIE
- w zamkniętych kabinach usta i nos mają pozostać zasłonięte, a liczba pasażerów zostanie zredukowana o 30 – 40%
- ochrony od wiatru w wyciągach krzesełkowych pozostaną otwarte
- kolejki do wyciągu oraz kas biletowych – min. 1 metr dystansu
- wyrywkowa kontrola temperatury ciała – osoby z min. 37,5° nie zostaną wpuszczone do kolejki lub wyciągu
- codzienna kontrola temperatury ciała całego personelu oraz regularne testy na obecność Covid-19
- zalecane korzystanie ze środków dezynfekujących ustawionych przy wejściach do stacji kolejki, przy okienkach oraz wejściu do gondolek
OBIEKTY NOCLEGOWE
- zasada metra odległości w zamkniętych i otwartych wspólnych przestrzeniach typu hotele, tarasy, poczekalnie nie dotyczy osób z tego samego gospodarstwa domowego lub przebywających w tym samym pokoju
- strefa wellness: w pomieszczeniach ogólnodostępnych – 1 osoba na 10 m², baseny oraz strefy odpoczynku – 1 metr odstępu, sauny i łaźnie – zapisy
- jadalnie i bary – liczba osób równa liczbie miejsc siedzących
- stoliki ustawione tak aby każdy siedzący na przeciwko siebie zachował 1 metr odległości
- konsumpcja przy barowym kontuarze częściowo zakazana
- korzystanie ze stołów bufetowych w maseczce i rękawiczkach
- stoliki czyszczone i dezynfekowane po każdym kliencie
- opieka nad dziećmi oraz animacje – ograniczenia w ilości dzieci w grupach
- codzienna kontrola temperatury ciała całego personelu oraz regularne testy na obecność Covid-19
BARY I RESTAURACJE
- liczba osób w pomieszczeniach zamkniętych i otwartych równa liczbie miejsc siedzących
- zaleca się dokonywanie rezerwacji
- jedynie przy stoliku można zdjąć ochronę ust i nosa
- stoliki czyszczone i dezynfekowane po każdym kliencie
- codzienna kontrola temperatury ciała całego personelu oraz regularne testy na obecność Covid-19
ODNOŚNIKI DO STRON ALPEJSKICH REGIONÓW Z INFORMACJAMI NA TEMAT ZASAD BEZPIECZEŃSTWA PODCZAS PANDEMII
TYROL AUSTRIA
SALZBURG AUSTRIA
TRENTINO WŁOCHY
POŁUDNIOWY TYROL WŁOCHY