fbpx
narty w czasie pandemii

Bezpieczna turystyka zimowa 2020/2021. Zasady bezpieczeństwa obowiązujące w kurortach narciarskich.

Zebraliśmy kilka istotnych informacji o obowiązujących zasadach bezpieczeństwa w alpejskich ośrodkach narciarskich w nadchodzącym sezonie zimowym 20 / 21. Kolejki górskie oraz wyciągi zazwyczaj podlegają tym samym regulacjom co środki transportu. Na tę chwilę część ośrodków już działa (głównie lodowce), a pozostałe planują otworzyć się w terminie.

Większość zasad będzie miała zastosowanie we wszystkich ośrodkach. Dokładne wytyczne będzie można sprawdzać już przed samym sezonem na docelowych stronach regionów.

WYCIĄGI NARCIARSKIE

  • w zamkniętych kabinach usta i nos mają pozostać zasłonięte, a liczba pasażerów zostanie zredukowana o 30 – 40%
  • ochrony od wiatru w wyciągach krzesełkowych pozostaną otwarte
  • kolejki do wyciągu oraz kas biletowych – min. 1 metr dystansu
  • wyrywkowa kontrola temperatury ciała – osoby z min. 37,5° nie zostaną wpuszczone do kolejki lub wyciągu
  • codzienna kontrola temperatury ciała całego personelu oraz regularne testy na obecność Covid-19
  • zalecane korzystanie ze środków dezynfekujących ustawionych przy wejściach do stacji kolejki, przy okienkach oraz wejściu do gondolek

OBIEKTY NOCLEGOWE

  • zasada metra odległości w zamkniętych i otwartych wspólnych przestrzeniach typu hotele, tarasy, poczekalnie nie dotyczy osób z tego samego gospodarstwa domowego lub przebywających w tym samym pokoju
  • strefa wellness: w pomieszczeniach ogólnodostępnych – 1 osoba na 10 m², baseny oraz strefy odpoczynku – 1 metr odstępu, sauny i łaźnie – zapisy
  • jadalnie i bary – liczba osób równa liczbie miejsc siedzących
  • stoliki ustawione tak aby każdy siedzący na przeciwko siebie zachował 1 metr odległości
  • konsumpcja przy barowym kontuarze częściowo zakazana
  • korzystanie ze stołów bufetowych w maseczce i rękawiczkach
  • stoliki czyszczone i dezynfekowane po każdym kliencie
  • opieka nad dziećmi oraz animacje – ograniczenia w ilości dzieci w grupach
  • codzienna kontrola temperatury ciała całego personelu oraz regularne testy na obecność Covid-19

BARY I RESTAURACJE

  • liczba osób w pomieszczeniach zamkniętych i otwartych równa liczbie miejsc siedzących
  • zaleca się dokonywanie rezerwacji
  • jedynie przy stoliku można zdjąć ochronę ust i nosa
  • stoliki czyszczone i dezynfekowane po każdym kliencie
  • codzienna kontrola temperatury ciała całego personelu oraz regularne testy na obecność Covid-19

ODNOŚNIKI DO STRON ALPEJSKICH REGIONÓW Z INFORMACJAMI NA TEMAT ZASAD BEZPIECZEŃSTWA PODCZAS PANDEMII

Udostępnij ten artykuł

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Inne tematy

w celu poprawy użyteczności, Nasza strona wykorzystuje pliki cookies